top of page

christians råd for hjemmeopptak

Å gjøre opptak av seg selv med karaoke akkompagnement hjemme er I dag en rimelig enkel sak. De fleste har en Android Telefon, iPhone, iPad, en laptop eller Mac.

Det finnes tonnevis av apper man kan bruke - de fleste er gratis, og man kan ofte bruke det man har uten å måtte kjøpe noe ekstra utstyr. Men det er klart at man også kan får til mer om man har mulighet til å kjøpe inn noen elementære ting.

Her skal jeg gi dere noen tips om noen av mulighetene som jeg føler vil sikre deg et minimum av kvalitet på dine opptak – spesielt om du ønsker å legge ting ut på Sosiale Medier som Facebook, YouTube osv. –  Eller kanskje du vil lage en spesiell juleplate til familien - ELLER om du kanskje har meldt deg på Karaoke NM 😊

NB! Husk at det til NM I Karaoke er påkrevd med Video opptak av deg selv mens du synger ditt bidrag. Forslag til enkelt Video redigerings program er også med I listen nedenfor.

 

Noen av kriteriene i denne listen er at de enten er Gratis eller koster lite – og at de er forholdsvis enkle å bruke. Jeg legger også ved linker til tutorials fra YouTube som jeg mener kan hjelpe deg i å bli kjent med app’ene. Karaoke NM, eller jeg er ikke sponset av noen av disse forslagene, og de er kun plukket ut fordi de er i toppskiktet av hva de lover å gjøre samtidig som de møter de kriterier vi har satt for å nevne dem her.

Jeg tar for meg 4 spesielt vanlige plattformer som kan gjøre opptak som de fleste allerede har - Android eller iPhone/iPad, PC eller Mac – og til slutt skal jeg også komme med et forslag til et enkelt men godt ministudio oppsett for hjemme-opptak for de som ønsker å putte litt ekstra tid og penger I det. De fleste av disse appene funker på flere av plattformene – så hvilke plattformer som er kompatible er nevnt i overskriften til appen.

VIKTIG! Jeg anbefaler IKKE å ta opp vokalen din med mikrofonen som er innebygget i mobilen eller i laptop/iPad. Dette vil generere mye uønsket gjenklang og annet støy av den dårlige sorten – og kvaliteten på opptaket blir mye dårligere. Og det er ikke noe spesielt godt å høre på for den som lytter. Det er mye bedre å bruke headsett med mikrofon, og å ta opp rett inn i selve software/appen. Tar du opp med frittstående mikrofon i rommet bør du fortsatt bruke headsett – og all lyd du skal høre bør kun komme i headsettet, så rommet du tar opp i er så stille som mulig. Om du har mye nakne vegger, er det en god ide å stå i for eksempel et klesskap med klær hengende for å ta opp vokalen. Man kan også eventuelt henge opp klær/tepper rundt seg der man skal stå å synge. Dette vil gjøre at man fjerner, eller i det minste minsker annet støy og uønsket og forstyrrende gjenklang i rommet som ikke skal med på opptaket. Det er mye bedre kvalitet på klang-effektene man kan legge på vokalen i de respektive appene nevnt nedenfor 😉

Mikrofon

Har du en ekstern mikrofon og ønsker å bruke den på mobilen din,

er eventuelt iRig og iRig HD gode alternativer for å kunne bruke profesjonelle mikrofoner med mobiltelefoner (funker på både iPhone og Android).
 

Om du vil ha en billig og grei mikrofon med USB tilkobling til bruk med Laptop/Desktop - uten å måtte kjøpe Lydkort eller USB Interface – er Svive Hydra Streaming Kit et godt forslag. Da får du med Mikrofon m/ mikrofon arm, popfilter, og shock mount for rundt 600kr. 

Vokal Recording App

(Android, iPhone, iPad, Laptop/PC og Mac)
Bandlab er et gratis fullverdig Recording Studio Software, som er enkelt å bruke.
Og grunnen til at denne er øverst på forslagslisten her er at det kan brukes til alle plattformer – enten det er Android, iPhone, iPad og PC. Det kan brukes så enkelt som kun til Vokal opptak med Karaoke akkompagnement, til å brukes som et ordentlig multitrack studio oppsett for å lage din egen musikk – inkludert med tonnevis av lyder og samples. Det finnes også et godt samfunn med brukere, og massevis av tutorials på YouTube. 

Du kan om du vil bruke kun mobilen din og headset med mikrofon. Det anbefales å låne en mobil nr 2, eller bruke et eksternt kamera (for eksempel på laptop eller iPad) for å filme deg selv om du trenger video i tillegg (Som f.eks til Karaoke NM og Karaoke VM bidrag)

https://youtu.be/oyVKbY_ze34

Video Redigering

Windows har jo Windows Movie Maker, og iOS har iMovie – og begge disse vil fungere fint til å redigere video sammen med ditt lydopptak. Men det finnes andre og etter min mening bedre alternativer der ute som også er gratis. Og I dag tenker jeg å foreslå ett av disse – nemlig Kinemaster:
Kinemaster gjør alle de tingene du vil et enkelt og godt redigeringsprogram skal gjøre. Og det er intuitivt og oversiktlig. Det finnes også mange gode tutorials på YouTube om hvordan det kan brukes. Her er en jeg har valgt: 

 

Kinemaster Tutorial: How to Edit Video on Android & iPhone! 

https://youtu.be/C4QCY8K1RJI

Smule

(Android og iPhone)
Smule har vært på markedet siden 2008 og er veldig populært som karaoke recording app for smartphone plattformer. Smule er ikke gratis å bruke – men det positive er at du gjerne finner karaoke akkompagnement du leter etter i appen, og ikke trenger importere det fra et annet sted – samt at du både har enkel tilgang til effekter og at Video tas opp samtidig. Så alt det du ev må bruke tid på med de andre gratis-appene, får du alt i ett her mot et pristillegg.

https://youtu.be/2AfTobgXXR0

Garageband

( iPhone, iPad og Mac)
Garageband er en bauta I både home-recording og I de fleste profesjonelle studioer rundt om I verden. Mange kjente hits har blitt preprodusert med Garageband. Nå er dette fantastiske produktet gratis (I en enklere form) med de fleste iOS produkter. Og det er enkelt og intuitivt å bruke.  Det tar dessverre ikke opp video samtidig som du tar opp vokal - så her må du også benytte et eksternt kamera om du vil ha video samtidig.

Recordin Vocal to Backing Track on iPhone with GarageBand

https://youtu.be/2D1aNOfYNWo

Audacity

(Laptop/Desktop og Android)
Audacity er et meget populært og gratis Audio Recording program for PC og Android.
Det fungerer som de fleste andre vi har nevnt her. Det har tar dessverre ikke opp video samtidig som du tar opp vokal - så her må du også benytte et eksternt kamera om du vil ha video samtidig. 

How to Record Vocals for Karaoke | How to Use Audacity

https://youtu.be/1b-39uw0D1s

Når Du vil ta det ett skritt videre...

HOME RECORDING STUDIO

(Laptop/Desktop og Mac)
De fleste Laptop/Desktop og Mac’s av nyere standard er gode nok til å drive et hjemmestudio. Til å starte med må du ha en DAW (Digital Audio Workstation) - Eller selve Studio softwaren du tar opp I. Her er det mange muligheter på markedet. Til disse DAW’ene anbefales på det sterkeste å investere i et lydkort, en god mikrofon, et godt headsett og eventuelt et lite midi keyboard og lytte monitorer (aktive høyttalere). Midi Keyboard og Aktive Monitorer er først og fremst om du skal lage musikk. De er ikke nødvendige for vokal opptak på instrumental musikk. 

Cakewalk by Bandlab (free)

Bandlab er jo allerede nevnt her - så det er definitivt et godt alternativ. Bandlab eier også et fullverdig Studio DAW som heter Cakewalk – som før pleide å være et betalt produkt. Cakewalk er nå gratis og inneholder et fullverdig Studio med synthesizers, trommemaskiner, samples, effekter osv. Alt du trenger for et fullverdig Home Recording Studio. Cakewalk har over 30 år bak seg i bransjen. https://www.bandlab.com/products/cakewalk

Logic Pro by Apple (betalt)

Logic har vært en av industri-standardene i flere tiår på Mac siden. Det er nå tilgjengelig til en hyggelig pris – og gir deg et fullverdig profesjonelt studio. Det er i sjangeren meget enkelt og intuitivt å bruke, og definitivt en av mine personlige favoritter. Garageband er også med og integrert i Logic Pro. https://www.apple.com/logic-pro/

Cubase by Steinberg (betalt)

Cubase 11 har også vært her en mannsalder – og er i dag en av de store Industri standardene rettet mot PC/Laptop plattform. Cubase har alt du trenger for et fullverdig profesjonelt Studio, og ligger i samme prisklasse som konkurrenten Logic Pro. Cubase inneholder også en rekke låtskriververktøy og hjelpemidler. Dette er den DAW’en jeg selv bruker pr dags dato. Cubase Artist 11 er en noe enklere versjon til redusert pris som fokusere mest på låtskriver elementet og home recording delen. https://new.steinberg.net/cubase/

ProTools by Avid (betalt/free)

Pro Tools er den siste av de 3 store industri-standardene jeg nevner her. Hvilket system som funker best for deg handler mest om preferanse. Det er ingen kvalitetsmessige store forskjeller mellom Pro Tools, Logic Pro og Cubase 11. Det kommer kun ned til detaljene og hvordan du best jobber – og på hvilken plattform. MEN!! Pro Tools har i alle fall et GRATIS tilbud med sitt nedstrippede Pro Tools First. https://www.avid.com/pro-tools

Forslag Startpakke Utstyr

FocusRite Scarlett Solo Studio

Om du kun fokuserer på Vokal opptak med karaoke musikk, så er denne enkle startpakken gull verdt. Her har du en grei og god mikrofon, et meget godt lydkort med full mulighet til å koble andre instrumenter til også, og en hodetelefon til å holde annen lyd unna, og den rette lyden rett inn i øregangene dine 😉

https://musikkhuset.no/produkt/studio-pa/lydkort/focusrite/focusrite-scarlett-solo-studio-gen-3-studiopakke

SubZero Komplett Hjemmestudio

Dette er en komplett pakke med mikrofonstativ, lydskjerm til å montere med mikrofonen for å skjerme mot lyd utenfra og/eller fra rommet, samt aktive monitorer til å lytte med, lydkort, hodetelefoner og pop-filter. Lydkortet er veldig likt Focusrite sitt, og kan også brukes på andre instrumenter. Så om du vil fokusere på å lage musikk I tillegg – er dette en god starpakke. 😊

https://www.gear4music.no/no/Opptak-og-datamaskiner/SubZero-BASE-2-Komplett-Hjemmeopptak--og-Monitorpakke-for-Vokalister/2CLW

Konklusjon

Min absolutte anbefaling her er å bruke Bandlab som all round fungerer til alle plattformer. Om du har iOS plattform, anbefaler jeg uten tvil Garageband.

Om du er villig til å bruke noen kroner, og primært skal bruke telefonen din – og trenger Video, er Smule en definitiv favoritt. Smule sparer deg for mye ekstra arbeid og eventuelt hodebry. Men du kan allikevel få mer spennende og bedre resultater med de andre alternativene om du er kreativ og villig til å bruke tiden på det.

Ønsker du å bli YouTube streamer med vokalen din, eller musikken din som fokus – er det uten tvil best å I det minste investere I et minimum av utsyr med et minimum av kvalitet for å komme i gang. Da er mitt forslag til et mini Home Recording Studio definitivt en av veien å gå 😊 

Uansett hva du velger, ønsker jeg deg lykke til med ditt prosjekt, og håper at dette kan hjelpe deg å finne hva som passer deg best 😊 

bottom of page